Waarom kiezen voor gastouderopvang?

Gastouderopvang is een unieke vorm van kinderopvang. Doordat de opvang kleinschalig is wordt het kind opgevangen in een huiselijke sfeer met de persoonlijke aandacht en zorg die het kind nodig heeft.

 

Het maximum aantal kinderen is 5 in de leeftijd van 0-4 jaar. Juist door dit kleine aantal kinderen kan de gastouder goed inspelen op de behoefte, talenten en voorkeuren van het kind.

Ieder kind is uniek en ontwikkeld zich op zijn eigen manier en tempo. Door veel persoonlijke aandacht, stimulans en aanmoediging ontwikkeld het kind zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld.

 

Onderzoek wijst uit dat kinderen zich meer op hun gemak voelen bij een gastouder dan in een kinderdagverblijf.  In een gastouderopvang voelen zij zich meer ontspannen en veiliger. Kinderen kunnen meer genieten van de activiteiten waarmee ze bezig zijn. De geluidsniveaus zijn bij een gastouder een stuk lager dan op een kinderdagverblijf. Dit betekent dat een gastouder sneller kan reageren op de signalen van een kind.

 

In de gastouderopvang komt je kind dagelijks of wekelijks in een vertrouwde, bekende omgeving terecht en ziet hij of zij steeds hetzelfde gezicht. Dat geeft je kind meer rust, waardoor het zich prettiger voelt.

 

Bij een gastouderopvang betaal je alleen de uren die je afneemt die er zijn afgesproken. Net als bij een kinderdagverblijf heb je ook bij een gastouder recht op kinderopvangtoeslag.

 

Als gastouder heb je veel persoonlijk contact met de ouders, met de haal en breng momenten neem je de tijd voor een juiste overdracht. Ook is het is net even wat makkelijker om tussen werktijd te informeren hoe het gaat met je zoon of dochter.

 

We willen natuurlijk allemaal dat kinderen in een veilige omgeving opgroeien. Daarom stelt de overheid kwaliteitseisen aan de kinderopvang. Een gastouder moet voldoen aan deze voorwaarden. Slechts dan wordt de gastouder in het Landelijk Register Kinderopvang opgenomen.